Spotkanie z bacą

Wędrując górskimi szlakami tu i ówdzie można spotkać pasące się na hali stada owiec. Widok niezwykły i nader urzekający, sprawiający wrażenie, jakby czas stanął w miejscu i odpoczywał wraz z tymi zwierzakami. Warto podkreślić, że wypas owiec odbywa się wyłącznie w określonej porze roku, zazwyczaj od wczesnego lata lub późnej wiosny do początków jesieni. W okolicach miejsc wypasu często znajdują się także bacówki, gdzie można skosztować i kupić smaczne oscypki. Co prawda współczesne bacówki w niewielkim stopniu przypominają tradycyjne rozwiązania, z jakich korzystano w dawnych wiekach, nie mniej jednak zasadnicza idea pozostała niezmienna. Dla turystów bacówka to nie lada atrakcja, wielu wędrowców traktuje to miejsce jako swoistą alternatywę odpoczynku i relaksu, a także możliwość rozmowy z bacą i poznania podstawowych działań związanych z tworzeniem smacznych serów owczych. Oscypki kupowane w bacówce są zawsze świeże i smaczne, czego nie można powiedzieć o rozwiązaniach nabywanych w centralnych punktach górskich miejscowości, zwłaszcza tych najbardziej znanych i uczęszczanych.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze

    Ostatnio dodane

    • Turystyka militarna
      Znajomość historii swojego kraju jest elementem, jaki w każdej szkole uważa się za najwyższą konieczność. Z uwagi na historyczne wydarzenia, bardzo ważne dla zmian powstających w kraju jak i z …
    • Wakacje w Barcelonie
      Polacy coraz chętniej wybierają się na wczasy za granicę. Powodów tego jest kilka, ale najważniejszym otwarta przestrzeń lotnicza. Co to oznacza? Przede wszystkim fakt, że teraz podróżowanie możliwe jest dla …

    Strony